tisdag 19 juli 2011

Stenugnsbakat dinkelbröd ..........


......... ett av de bröd, jag bakar om och om igen för att det är så fantastiskt gott.  Jag bakar alltid med ekologiskt mjöl för att få bästa smak och jäskraft, det behövs därför också längre arbets- och jästider.

Kvällen innan bak gör jag en fördeg genom att blanda 1,5 dl ljummet vatten, med 1 dl dinkel fullkorn, 1 dl vetemjöl special, 0,5 dl surdeg och ~ 10 gr jäst i en bunke och sätter över en plastfilm.


Dagen för bakning tar jag fördegen och blandar med 5 dl ljummet vatten, 2 msk honung, 9 dl vetemjöl special, 3,5 dl dinkelsikt och ~ 10 gr jäst. Jag kör detta på låg hastighet i degblandaren i 15-20 minuter.
Jag låter degen vila några minuter och blandar sen i  25 gr havssalt, 0,75 dl av vardera linfrön, pumpakärnor, solrosfrön och sesamfrön, kör degblandaren i ytterligare 5 minuter.
Jag täcker återigen bunken med plastfilm och låter jäsa 1-2 timmar i rumstemperatur. Lägger in bakstenen (har du ingen sten kan du använda dubbla plåtar) på galler på nedersta falsen i ugnen, ställer en långpanna i botten och sätter ugnen på 275 grader.

Jag häller försiktigt ut degen på mjölat bakbord, viker försiktigt ihop degen (för att behålla luftbubblorna i degen). Delar degen i två delar som jag formar till två avlånga bröd och lägger i väl mjölade jäskorgar (har du inga jäskorgar kan du ta vilken bunke/form som helst, lägga i en handduk och mjöla ordentligt).
Låter bröden jäsa ca 1 timme under bakduk.

Stjälper försiktigt upp bröden på stenen i ugnen och häller 1 dl vatten i långpannan under stenen och stänger fort luckan. Efter 5 minuter sänker jag till 225 grader och låter dem gräddas ytterligare 20-25 minuter (innertemperaturen ska var 96 grader). Tar ut dem och lägger dem på galler att svalna.

Det här blir ett ljus och saftigt bröd som vinner på att ligga till dagen efter, på galler utan bakduk.

I dag fortsätter bakandet i semesterköket. Ha en underbar tisdag. Tjingeling

1 kommentar:

Anonym sa...

m låter gott catarina vad du är duktig man kanske kan köpa av dej bröd...